Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Εφιαλτικές προοπτικές ανεργίας στα ΜΜΕ

Ταχύτατοι οι ρυθμοί συρρίκνωσης του κλάδου των ΜΜΕ
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Οι εξελίξεις, όσον αφορά την ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικά Μέσα), είναι η κορυφή του παγόβουνου, στην ταχύτατη διαδικασία συρρίκνωσης συνολικά του κλάδου των ΜΜΕ.
Στους καταλόγους ανεργίας των ασφαλιστικών οργανισμών ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, ο αριθμός των απολυμένων δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών μεγαλώνει συνεχώς. Επίσημα στις αρχές του έτους, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έφταναν τους 800. Σήμερα ξεπερνούν τους 1.200.

Οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα είναι εφιαλτικές, κυρίως για τους δημοσιογράφους. Κι όχι μόνο στα κρατικά Μέσα. Από αυτά, οι υπολογισμοί θέλουν την απομάκρυνση, ως το τέλος του έτους, τουλάχιστον 400 μόνιμων υπαλλήλων.
 
Ακολουθεί η απομάκρυνση του 50% των συμβάσεων εργασίας στις αρχές του 2012. Που πάει να πει: άλλοι 350 εργαζόμενοι. Ομοίως δραματικές είναι οι εξελίξεις στα ιδιωτικά ΜΜΕ, μικρά ή μεγαλύτερα, στην Αθήνα και την περιφέρεια, όπου εδώ και μήνες επικρατούν η μερική στάση πληρωμών και οι συνεχείς περικοπές αμοιβών.

Με βάση τα σχεδιαζόμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης των εταιρειών media (ΔΟΛ, Ελευθεροτυπία, Πήγασος, κ.ά.), ως το τέλος του έτους, μόνο στις μεγάλες εταιρείες, προβλέπεται να απολυθούν περισσότερα από 500 άτομα.
Συνολικά, προς την ανεργία οδεύουν περισσότερα από 1.100 άτομα. Στον αριθμό αυτό, δεν περιλαμβάνονται οι απασχολούμενοι με συμβάσεις εργασίας ή έργου στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους λόγω των συνεχών μειώσεων στο κόστος λειτουργίας των σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...