Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Κρίση και εξελίξεις στον Πήγασο

Αποσοβήθηκε τελικά η κρίση που ξέσπασε στον Πήγασο, που εκδίδει τις εφημερίδες «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Ημερησία» και «Goal News» και κατέχει τη ραδιοφωνική συχνότητα του Sentra.
 
Η κρίση προκλήθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας από την ΕΣΗΕΑ στον όμιλο, με αφορμή την απόλυση συντάκτριας που κάλυπτε το ναυτιλιακό ρεπορτάζ και επί σειρά ετών (πρώην) συνδικαλιστικής εκπροσώπου. Η απόφαση αυτή ώθησε τον διευθύνοντα σύμβουλο και «ισχυρό άνδρα» της εταιρείας, Φώτη Μπόμπολα, στην ανακοίνωση της πρόθεσής του να αναστείλει την έκδοση των καθημερινών φύλλων της Ημερησίας και του Έθνους και στην ενοικίαση της Goal News σε νέο αγοραστή -ενδεχομένως στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη- που επανέκαμψε στα media με την απόκτηση της Εξέδρας από τον ΔΟΛ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες προθέσεις, θα διατηρούσε ένα πιο ευέλικτο και πιο μαζεμένο οικονομικά σαββατιάτικο φύλλο της «Η», το κυριακάτικο Έθνος και τις online εκδόσεις τους (imerisia.gr, ethnos.gr, e-go.gr). Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι πρόθεση της ιδιοκτησίας ήταν: να συνεχίσει η εταιρεία της Ημερησίας ως είχε και να ζητείται από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με -10%, με παράλληλες απομακρύνσεις του αναγκαίου αριθμού και να έκλεινε η εταιρεία του Έθνους και Έθνους της Κυριακής και να άνοιγε εκ νέου, ως πιο low budget story, αφού θα είχε αποζημιώσει τους εργαζομένους που θα αποχωρούσαν. Η Goal News θα νοικιαζόταν στον Μ. Ανδρουλιδάκη αντί 300.000 ευρώ ετησίως.

V for Vendetta

Η αλήθεια είναι ότι η πρόθεση αυτή του Φώτη Μπόμπολα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία: Θεωρώντας ότι τον τελευταίο καιρό η εταιρεία του αποτελεί «στόχο» των συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΑ και έχοντας την πεποίθηση ότι γίνεται διακριτή μεταχείριση έναντι άλλων «μαγαζιών», που δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο επιθετικό τρόπο όταν προβαίνουν σε απολύσεις, περικοπές, μετατροπή ΣΣΕ σε ατομικές συμβάσεις, έκρινε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε», ενώ πίστεψε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας «βεντέτας» που δημιουργήθηκε μαζί του με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) και ως παρακολούθημα της μη έτι κατάληξης σε συμφωνία της συζήτησης για υπογραφή ΣΣΕ (σ.σ. Ο Φ. Μπόμπολας ζητεί ΣΣΕ με οριζόντια μείωση 10% των αποδοχών όλων των μισθολογικών κλιμακίων, ενώ η ΕΣΗΕΑ -τουλάχιστον το προηγούμενο Δ.Σ.- εμμένει στο 0% απολύσεις, 0% αυξήσεις).



Μετά από ένα δραματικό 4ήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος) κατά το οποίο συνέβησαν διάφορα γεγονότα (κήρυξη απεργίας, έκδοση φύλλου Έθνους της Τρίτης, προσπάθεια ακύρωσης της απεργίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ημερησία, μικροσυμπλοκές ως συνέπεια της περιφρούρησης του κτιρίου από συνδικαλιστές και υποστηρικτές της απεργίας) και ενώ είχε περίπου αναγγελθεί το λουκέτο στα καθημερινά φύλλα (Ημερησία και Έθνος) και η εκχώρηση της Goal News, τη λύση έδωσε το ίδιο το δικαστήριο, κηρύσσοντας παράνομη την απεργία, αποδεχόμενο μεταξύ άλλων το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι το ψήφισμα των εργαζομένων για κήρυξη απεργίας δεν προέρχεται από τη Γενική Συνέλευση.

Αμέσως επελήφθη ως όφειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χ.Α., που απέστειλε επιστολή προς το Δ.Σ. της εταιρείας, η οποία απάντησε ότι «δεν έχει επέλθει καμμία αλλαγή στην εκδοτική δραστηριότητα των θυγατρικών της εταιρειών και σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξει, θα ανακοινωθεί πάραυτα». Η επιστολή έχει ως εξής: «Σε απάντηση της από 14 Ιουνίου 2011 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντιστοίχως, η Πήγασος Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία (εφεξής ως Εταιρεία) ανακοινώνει, ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην εκδοτική δραστηριότητα των θυγατρικών εταιρειών της (Εκδόσεις Έθνος ΑΕ, Ημερησία ΑΕΕ και Sport Plus AE) και σε κάθε περίπτωση λήψης αποφάσεως από το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας που επιφέρει αλλαγές στη διάρθρωση του Ομίλου και στις δραστηριότητες αυτού, θα ενημερώσει ως οφείλει άμεσα το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες Αρχές».


Αν και δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αλλαγές στη διάρθρωση του Ομίλου που προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πρόκειται πολύ σύντομα να τις ανακοινώσει στο Δ.Σ. της εταιρείας, ήτοι στον Γιώργο Μπόμπολα (πατέρα του) και πρόεδρο, στη Μαρία Μπόμπολα, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο, Χρήστο Πατέλη, εκτελεστικό μέλος, Σπύρο Βενέτη, Χρήστο Μαρή και Αγγελο Χατζάκη.

(advertising.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...