Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η ψυχή του «ρωσικού WikiLeaks»

Tα τελευταία τρία χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον της κρατικής και εταιρικής διαφθοράς στη Ρωσία. Σε μια χώρα όπου δημοσιογράφοι και νομικοί που διερευνούν τέτοιες υποθέσεις προπηλακίζονται, τρομοκρατούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις δολοφονούνται, η προσπάθεια του Ναβάλνι χαρακτηρίζεται από τους οπαδούς του ηρωική. Σε ηλικία μόλις 34 ετών ο Ναβάλνι θεωρείται ήδη ο «Ρώσος Τζούλιαν Ασάνζ». Στη σελίδα του Νavalny. ru ενημερώνει τους επισκέπτες της για όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουν για τις ρωσικές εταιρείες. Ταυτόχρονα δίνει πληροφορίες για το αν
έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις διαφθοράς. Η μεγαλύτερη ως σήμερα επιτυχία του θεωρείται η αποκάλυψη του σκανδάλου που αφορά την κρατική εταιρεία Τransneft που κατασκευάζει αγωγούς. Οπως αποκάλυψε ο Ναβάλνι, η Τransneft προκήρυξε πρόσφατα δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου και δεχόταν προσφορές από εταιρείες-φαντάσματα.

Ο ίδιος αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του σαν έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών που μάχεται στο πλευρό της μεσαίας τάξης. Στη Ρωσία όπου η διαφθορά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως λέει, η εκστρατεία του Ναβάλνι έχει μέχρι στιγμής ενοχλήσει τους κρατικούς λειτουργούς ακόμη και στις πιο υψηλές βαθμίδες. Πριν από τρεις μήνες ίδρυσε ακόμη μια ιστοσελίδα με τίτλο RosΡil όπου καλεί τους επισκέπτες της να εξετάσουν προσεκτικά δημόσια έγγραφα προκειμένου να ανακαλύψουν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και στη συνέχεια δημοσιεύει τα ευρήματά τους.
Οπως αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό ο Ναβάλνι, οι πιο εξόφθαλμες πρόσφατες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης αφορούν την κατασκευή των ολυμπιακών έργων στο Σότσι για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ναβάλνι η κατασκευή ενός δρόμου στο Σότσι θα μπορούσε να είχε στρωθεί με φουαγκρά αντί για άσφαλτο!

Ο Ναβάλνι κατοικεί με τη σύζυγό του Γιούλια στη Μόσχα και εργάζεται σε ένα λιτά επιπλωμένο γραφείο στο κέντρο της πόλης. Οπως δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό «Νew Υorker» η μητέρα του, «είμαιτρομοκρατημένη. Θαυμάζω αυτό που κάνει ο γιος μου αλλά δεν θα ήθελα να τον δω να δολοφονείται και να γίνεται μάρτυρας».

Εκτός από εχθρούς όμως έχει και υποστηρικτές. Οταν πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι αναζητεί δωρεές για τη λειτουργία της ιστοσελίδας RosΡil κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερο από 150.000 δολάρια μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. «Οι Ρώσοι έχουν μπουχτίσει με τη διαφθορά» λέει.

Πολλοί στη Ρωσία θεωρούν ότι ο Ναβάλνι θα γινόταν ένας πολύ επιτυχημένος πολιτικός. Οπως όμως σημειώνει ο ίδιος «σε μια χώρα όπου το πολιτικό σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο δεν υπάρχει θέση για μένα σε αυτό».

Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...