Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέο πόρισμα για την θητεία Παναγόπουλου στην ΕΡΤ


ΤΗΣ ΣONIAΣ XAΪMANTA
Αλλο ένα επεισόδιο από το «θρίλερ» των σκανδάλων της διοίκησης Χρ. Παναγόπουλου στην ΕΡΤ Α.Ε. περιλαμβάνει έκθεση των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, που περιήλθε ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά είναι τα στελέχη που ανέθεσαν το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης σε εταιρεία-«φάντα-σμα» το 2006, αλλά και τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής την ίδια χρονιά.
Σύμφωνα με το πόρισμα που έστειλε ο επικεφαλής του σώματος ελεγκτών και επιθεωρητών δημοσίας διοίκησης, Αρ. Μπουρδάρας, στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Τ. Χυτήρη, βρίθει ανομιών η υπόθεση της ανάθεσης στη Bug Stage Α.Ε. της παραγωγής του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2006.
Ως προς την ανάθεση και τις προσφορές οι ελεγκτές κρίνουν μη σύννομη την
ανάθεση του έργου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τον Κανονισμό Προμηθειών της ΕΡΤ και ειδικότερα:
α) Δεν επρόκειτο για καλλιτεχνικό έργο που μπορούσε να προσφερθεί μόνον από έναν αποκλειστικό πάροχο.
β) Δεν συνέτρεχε περίπτωση κατεπείγοντος λόγω ανωτέρας βίας ως εκ τούτου έπρεπε να προηγηθεί ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός. Ο λόγος είναι ότι η ΕΡΤ είχε ήδη προγραμματίσει την πραγματοποίηση του φεστιβάλ τραγουδιού, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό της, και είχε υπογράψει και σύμβαση με τη ΔΕΘ για συνδιοργάνωση.
Δεν προκύπτει: α) Η αρμοδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου Γ. Χουλιάρα και του διευθυντή παραγωγής Π. Παπαδημητρίου για τη συλλογή προσφορών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα ανήκει στη διεύθυνση Προμηθειών. β) Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα αγοράς (π.χ. με επιστολές ή με e-mail) για την εύρεση των τριών προσφορών που υποβλήθηκαν. γ) Οι προδιαγραφές προέρχονταν από τρεις εταιρείες εκ των οποίων η μία δεν είχε ακόμη συσταθεί και από τα καταστατικά τους προκύπτει ότι είχαν άμεση σχέση μεταξύ τους και παρουσίαζαν κοινό εταίρο.
Ο Γ. Χουλιάρας και ο Π. Παπαδημητρίου εισηγήθηκαν για την ανάθεση στη Bug Stage, βεβαιώνοντας για την καταλληλότητά της χωρίς να προβούν στον προηγούμενο έλεγχο της επάρκειάς της.
Ο Γ. Χουλιάρας και ο Π. Παπαδημητρίου βεβαίωσαν ότι η Bug Stage διέθετε εμπειρία στο χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η εταιρεία κατά τον κρίσιμο χρόνο δεν είχε καν συσταθεί, ενώ όταν συστάθηκε δεν απασχολούσε κανέναν εργαζόμενο για το 2006.
Η Σύμβαση υπεγράφη στις 14/11/2006, δηλαδή μετά την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στις 2 και 4/11/2006, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανεπίκαιρη, καθώς δεν κατοχυρώνονται τα συμφέροντα της ΕΡΤ. Το χειρότερο είναι ότι χορηγήθηκε δυνατότητα απόκλισης του προς τιμολόγηση ποσού κατά 20% χωρίς να προκύπτουν οι διατάξεις στις οποίες στηρίζεται η νομιμότητα του εν λόγω όρου. Επίσης, κρίθηκε μη σύννομη η βεβαίωση παραλαβής του έργου ως προς τις πρόσθετες παροχές ύψους 46.392 ευρώ που επικαλέστηκε και πληρώθηκε η εταιρεία, καθώς δεν ζητήθηκαν υποστηρικτικά παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής) προς απόδειξη του κόστους τους.
Οι ελεγκτές έκριναν μη σύννομη έκδοση από τη διευθύντρια Γραφείου του προέδρου Ε. Πρωτόππαπα του χρηματικού εντάλματος 331.240 ευρώ, ενώ δεν ζητήθηκαν: α) βεβαίωση εξόφλησης όλων των συντελεστών παραγωγής, β) καταστάσεις μισθοδοσίας θεωρημένες από το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα παραστατικά το Φεστιβάλ κόστισε 183.689 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους 14%.
Εντούτοις με το ένταλμα της ΕΡΤ της καταβλήθηκε ποσόν 278.353, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εισπράξει 94.663 ευρώ, το οποίο δεν αντιστοιχούσε σε ανάλογη παροχή υπηρεσιών.
Χριστουγεννιάτικη συναυλία
Στην τσιμπίδα των ελεγκτών πιάστηκαν ο Χρ. Παπαγόπουλος πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας Α. Ανδρικάκης και ο διευθυντής μουσικών Συνόλων Α. Μπάγιας για την απευθείας ανάθεση της χριστουγεννιάτικης συναυλίας του 2006 στη Bug Stage. Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Ανδρικάκης είχε ξεχάσει να ενημερώσει την Οικονομοτεχνική Επιτροπή για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης συναυλίας τρεις ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, ως εκ τούτου αναζητήθηκε η εύκολη και γνώριμη λύση της διάθεσης του ποσού των 81.000 ευρώ στη Bug Stage, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ενδεχομένως η ΕΡΤ από τη μη διενέργεια διαγωνισμού.
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...