Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Περαιτέρω συρρίκνωση περιμένουν το 2011 οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες


Με νέα, σημαντική πτώση της κατανάλωσης ξεκίνησε το 2011 για την ελληνική καπνοβιομηχανία, η οποία το 2010 είδε τα έσοδά της να μειώνονται περισσότερο από 20%. "Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 13%", αναφέρει στέλεχος ελληνικής καπνοβιομηχανίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενος στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας γνωστής εταιρείας μετρήσεων. "Η μείωση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη όταν αρχίσουν να ισχύουν οι αυξήσεις τιμών που αποφασίστηκαν από τις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου", προεξοφλεί.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τσιγάρων αναπροσάρμοσαν ανοδικά τους τιμοκαταλόγους τους από τις αρχές του έτους, αλλά εξακολουθούν να διαθέτουν αποθέματα ετοίμων προϊόντων τους, όπως υποστηρίζουν, με βάση τις παλαιότερες τιμές, φοβούμενες ότι η ανατίμηση των σημάτων τους θα σημάνει, αυτομάτως, απώλεια μεριδίων αγοράς προς όφελος φθηνότερων σημάτων.

"Αυτό συνέβη το 2010", προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος μιας εκ των τεσσάρων ελληνικών καπνοβιομηχανιών, εξηγώντας ότι τον προηγούμενο χρόνο συντελέστηκε ανακατανομή μεριδίων υπέρ των φθηνότερων σημάτων, "με μεγάλο ωφελημένο τις πολυεθνικές εταιρείες και δη τις εισαγωγικές", αυτές δηλαδή που διακινούν εισαγόμενα σήματα, "αφού έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να εφαρμόζουν πολιτικές αγοράς μεριδίου".



Η περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης το 2011 φαίνεται να συνοδεύεται, μάλιστα, από εντονότερες ανακατατάξεις σε εταιρικό επίπεδο και μεγαλύτερη εξασθένηση του συνολικού μεριδίου που αναλογεί στα καπνικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής.

Έτσι, εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο η Philip Morris, ιδιοκτήτρια της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, είχε μερίδιο 36,8% έναντι 38% τον ίδιο μήνα του 2010, η British American Tobacco 19% έναντι 16,9%, η Japan Tabacco International 15% έναντι 15,9%, η Imperial Tabacco 11,5% έναντι επίσης 11,5%, η εγχώρια καπνοβιομηχανία Καρέλιας 9,4% έναντι 9,3% και η επίσης ελληνική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ 8,3% έναντι 8,6%.

Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών καπνοβιομηχανιών το 2010 εκτιμάται, κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ότι μειώθηκε κατά 20,6%, ενώ η αντίστοιχη πτώση το 2009 ήταν 3%. Η συνολική εγχώρια παραγωγή καπνικών προϊόντων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 17,5%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 25,4%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 2,7%, σε σχέση με το 2008. Ειδικότερα τον περασμένο Δεκέμβριο, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 25,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(isotimia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...