Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Φουντώνει ο πόλεμος του ΟΤΕ με την ΕΕΤΤ


Κρατάει χρόνια αυτή η σχέση αγάπης - μίσους. Επί των ημερών Παναγή Βουρλούμη στον ΟΤΕ και Νικήτα Αλεξανδρίδη στην ΕΕΤΤ σημειώθηκαν οι πιο έντονες αντιπαραθέσεις. Τα πρόσωπα μπορεί να άλλαξαν (νέος πρόεδρος και CEO στον ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ και στην ΕΕΤΤ ο Λεωνίδας Κανέλλος), οι καταστάσεις όχι, καθώς οι σχέσεις του ρυθμιστή (ΕΕΤΤ) και του ρυθμιζόμενου (ΟΤΕ) διαρκώς διαρρηγνύονται.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ αρχίζει να εγκαταλείπει την πολιτική χαμηλών τόνων· στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού εξαπέλυσε σαφείς αιχμές κατά της ΕΕΤΤ. Είχε προηγηθεί η κατάληψη των γραφείων της ρυθμιστικής αρχής από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, το ισχυρότερο εργατικό σωματείο του οργανισμού. Οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ επισκέφθηκαν και το Υπουργείο Υποδομών, όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και το γενικό γραμματέα Επικοινωνιών Σωκράτη Κάτσικα, εκφράζοντας πολλά παράπονα για την ΕΕΤΤ, αλλά και για τη στάση του Δημοσίου απέναντι στον ΟΤΕ.


Ο ΟΤΕ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, εξαιτίας του ιδιόκτητου δικτύου (κυρίως χαλκού) που καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι η ανεξάρτητη αρχή ελέγχου της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών. Απώτερος στόχος της είναι η επίτευξη ικανοποιητικού ανταγωνισμού μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων, προκειμένου να παρέχονται προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και να συμπιέζονται οι τιμές.

Ο ΟΤΕ, εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει, οφείλει να ενημερώνει εκ των προτέρων την ανεξάρτητη αρχή για τα πακέτα που λανσάρει. Η ΕΕΤΤ, η οποία έχει πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού, ερευνά την τιμολογιακή του πολιτική, ώστε να μην πουλάει κάτω του κόστους, στραγγαλίζοντας τον ανταγωνισμό. Από τα μέσα του 2008 έως τα μέσα του 2010 ο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι έχει λανσάρει 26 οικονομικά προγράμματα, τα οποία συνδυάζονταν κυρίως με το ConnX.

Από αυτά, 4 απορρίφθηκαν αμέσως, όπως το ConnX + Ομιλία 300’, για 6 ζητήθηκε παράταση/αναβάθμιση, ενώ τα υπόλοιπα 16 εγκρίθηκαν.

Καθυστερήσεις

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο, αυτό που «καίει» τον ΟΤΕ, είναι ο χρόνος έγκρισης των πακέτων ή, αλλιώς, οι ημέρες/μήνες καθυστέρησης. Το 2008, ο χρόνος ανταπόκρισης της ΕΕΤΤ κυμαινόταν μεταξύ 9-13 μηνών. Για το μεγάλο αυτό διάστημα υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση, καθώς το έτος αυτό έγινε η μεταφορά συνδρομητών από την προεπιλογή στον βρόγχο. Από τα τέλη του 2009 και έπειτα, οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν είχαν άλλους πελάτες στην προεπιλογή, καθώς άρχισε να μορφοποιείται η αγορά LLU (χωρίς πάγιο ΟΤΕ), με τους εναλλακτικούς να ξεπερνούν σήμερα σε ευρυζωνικές συνδέσεις τον ΟΤΕ.

Αρμόδια στελέχη του ΟΤΕ επικρίνουν την ΕΕΤΤ, επειδή κωλυσιεργεί όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης των πακέτων του οργανισμού. Από το 2009 ως σήμερα η ΕΕΤΤ ανταποκρίνεται σε διάστημα 1-5 μηνών, το οποίο όμως θεωρούν καταστροφικό για τον οργανισμό, εκτιμώντας ως εύλογη περίοδο τις 20 εργάσιμες ημέρες.

Αυτό, διότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει, και γίνεται ένας διαρκής πόλεμος τιμών, τόσο στη σταθερή, όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΟΤΕ, «η καθυστέρηση στην έγκριση ισοδυναμεί με απόρριψη, αφού ο οργανισμός θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπροσαρμόζει άμεσα τις τιμές του».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η ΕΕΤΤ διαθέτει σήμερα την τεχνογνωσία, αλλά και τα εργαλεία για να αποφανθεί, σε διάστημα λίγων ημερών, για την αδειοδότηση ή μη των πακέτων του οργανισμού. Η διένεξη του ΟΤΕ με την ΕΕΤΤ δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Ο ΟΤΕ έχει υποβάλει συγκεκριμένες καταγγελίες στην Ε.Ε. για το χρόνο ανταπόκρισης της ΕΕΤΤ, αλλά και για τον κοστολογικό έλεγχο των πακέτων του, ζητώντας να μάθει την ακριβή μεθοδολογία.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

■ Σε καθαρά χρηματοοικονομικό επίπεδο, εντείνεται η φημολογία ότι η Deutsche Telekom (διαθέτει το 30%) ενδέχεται να υποβάλει δημόσια προσφορά για την απόκτηση και άλλων μετοχών του ΟΤΕ. Στην Ε.Ε., πέρα από τον ΣΜΕΧΑ και μια ολλανδική εταιρεία συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, προσφυγή φημολογείται ότι έχει καταθέσει και επικουρικό ταμείο ελληνικής τράπεζας.

Οι Γερμανοί της DT αναμένουν σαν δώρο εξ ουρανού μια εντολή υποβολής δημόσιας πρότασης, καθώς θα αποκτήσουν μετοχές του ΟΤΕ με σχετικά χαμηλό αντίτιμο. Ανεξαρτήτως της ετυμηγορίας της Ε.Ε., αυξάνονται οι πιέσεις στο ελληνικό δημόσιο ώστε να παραχωρήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ ως τα τέλη του 2011. Αγκάθι παραμένουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την πώληση, καθώς η τιμή της μετοχής κυμαίνεται πάνω από τα 6 ευρώ, με προκαθορισμένο υπερτίμημα, βάσει της συμφωνίας μετόχων, της τάξης του 15%-20%.

(isotimia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...