Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Βουτιά» 20% στο τζίρο της κινητής τηλεφωνίας- Μειώνουν τιμολόγια Cosmote, Vodafone και Wind

Σήμα «κινδύνου» εκπέμπει η κινητή τηλεφωνία. Wind, Vodafone και Cosmote διαγράφουν μια έντονα καθοδική πορεία, τόσο σε επίπεδο καθαρών κερδών, όσο και συνδρομητών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η εφετινή χρονιά θα κλείσει με μείωση εσόδων ύψους 18 - 20%, έναντι 12% το 2009.
Η φθίνουσα πορεία των οικονομικών μεγεθών των τριών εταιρειών αποτελεί απόρροια της «ωρίμανσης» του κλάδου, σε συνδυασμό με τη κάμψη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων και τη μείωση των τελών τερματισμού.

Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος εξαπολύει «μύδρους» κατά της Πολιτείας για το φορολογικό καθεστώς, όπως την επιβολή ΦΠΑ στο φόρο τελών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και για το αδειοδοτικό καθεστώς των κεραιών, το οποίο «κοστίζει» ετησίως  (αποξήλωση, πρόστιμα, δικηγορικά έξοδα) 35 εκατ. ευρώ.

«Πιέζονται» καθοδικά τα μεγέθη


   
Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, η Cosmote σημείωσε στο γ’ τρίμηνο συνολικά έσοδα ύψους 470,6 εκατ. ευρώ (-12,2% σε ετήσια βάση) και στο εννεάμηνο 1,382 δισ. ευρώ (-7,2%).

Αντίστοιχα, η Vodafone, στο εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου, είχε έσοδα περίπου 578,4 εκατ. ευρώ (-15,6%), ενώ η Wind Ελλάς στο γ’ τρίμηνο σημείωσε έσοδα 200,8 εκατ. ευρώ (-28,8%). 

Ακόμη, πιο υψηλή ήταν η μείωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Στην Cosmote, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 13,7%, στα 185 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και κατά 8,2%, στα 514,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. 

Η Vodafone, στο εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου, είχε EBITDA μειωμένα κατά 24,5%, στα 148 εκατ. ευρώ, ενώ η Wind είδε τα EBITDA της να μειώνονται κατά 44,8%, στα 54,3 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο. 

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και ιδίως στον τομέα της καρτοκινητής. Οι συνολικές απώλειες, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, έφθασαν στα 1,024 εκατ. γραμμές, αριθμός λίγο μικρότερος σε σχέση με τις απώλειες 1,238 εκατ. γραμμών στο β’ τρίμηνο. 

Η εκτίμηση είναι ότι στο δ’ τρίμηνο δεν θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες και αυτό, διότι οι εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία με την ταυτοποίηση να εκκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό την πελατειακή βάση τους. 

Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των συνδέσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου να αγγίξει τα 17,2 εκατ. και το ποσοστό της ονομαστικής διείσδυσης να ανέρχεται στο 156,6%.

Σαν να μην έφταναν τα ανωτέρω, οι εταιρείες κινητής προχωρούν στη μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων προς τα δίκτυα τους, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕΤΤ. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν και οι τρεις εταιρείες, μειώνουν από 1η Ιανουαρίου 2011 τα τέλη από 0,0624 ευρώ ανά λεπτό, στα 0,0495 ευρώ ανά λεπτό, με τη μείωση να ανέρχεται στο 20,7%. Αντίστοιχα, το τέλος τερματισμού κλήσεων προς σταθερά Wind θα μειωθεί κατά 13,3% στα 0,00669 ευρώ ανά λεπτό.

Φώτης Φωτεινός isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...