Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Στα 140 εκατ. οι καθαρές ζημιές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο 9μηνο - Διπλασιασμός τιμής εισιτηρίων

Στα 140 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι καθαρές ζημιές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο 9μηνο του 2010, όταν πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο, για ολόκληρο το οικονομικό έτος του 2009, διαμορφώθηκε στα 231 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών, στο 9μηνο του 2010, προσέγγισε τα 75 εκατ. ευρώ, έναντι 99 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2009.
Απόλυτα συγκρίσιμο μέγεθος αποτελούν οι δαπάνες μισθοδοσίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 15%, καθώς τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 ανήλθαν στα 69 εκατ., έναντι 84 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Σταματά η εγγύηση του Δημοσίου
Σύμφωνα με το νέο προσανατολισμό της ΕΕ, οι κρατικές βοήθειες προς τους σιδηροδρόμους θα ελέγχονται πλέον με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους άλλους τομείς των μεταφορών (αεροπορικές, θαλάσσιες), στο πλαίσιο των κανόνων περί υγιούς ανταγωνισμού.
Η θέσπιση κανόνων κρίθηκε απαραίτητη, εν όψει της απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής επιβατικής σιδηροδρομικής αγοράς που θα επέλθει το 2011.
Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ αναφέρουν ρητά την απαγόρευση χορήγησης δανείου στις εταιρείες σιδηροδρόμων, με εγγυητή το κράτος.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ΕΕ, οι εγγυήσεις αυτές θεωρούνται κρατική βοήθεια για όλους τους τομείς και το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει πλέον και για τους σιδηροδρόμους.
Πλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται να μην χρειάζεται επιχορηγήσεις (δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου) για την εξασφάλιση των λειτουργικών της εξόδων και την κάλυψη των λειτουργικών της ελλειμμάτων (πλην των «άγονων γραμμών») και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμφανίζει κάποια κέρδη, έστω οριακά.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η εταιρεία θα αποκτήσει μεικτά κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ το 2011, τα οποία θα διαμορφωθούν στα 33,7 εκατ. ευρώ ως το 2013. 


Αντιστοίχως, το EBITDA θα εμφανίσει θετικό πρόσημο το 2011 (0,7 εκατ. ευρώ) για να φτάσει τα 9,1 εκατ. ευρώ το 2013.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται να εμφανίσει τα πρώτα κέρδη μετά φόρων το 2012 (5 εκατ. ευρώ), τα οποία το 2013 θα προσεγγίσουν τα 9 εκατ. ευρώ.
Για την προσεχή τριετία, προβλέπεται σημαντική αύξηση των εσόδων από τους επιβάτες, η οποία θα κινηθεί κλιμακωτά από τα 112,2 εκατ. ευρώ στα 119 εκατ. το 2011, στόχος ο οποίος δεν δείχνει να επιτυγχάνεται.

Διπλασιασμός τιμής εισιτηρίων
Προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της, η τιμή των κοινών αμαξοστοιχιών θα αυξηθούν το νέο έτος και θα είναι «ανταγωνιστικές» των τιμών των αντίστοιχων δρομολογίων του ΚΤΕΛ.

Ενδεικτικά, η τιμή στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Καλαμπάκα από 8,90 διαμορφώνεται στα 15 ευρώ, την στιγμή που η τιμή του ΚΤΕΛ για το αντίστοιχο δρομολόγιο είναι 17 ευρώ.

Το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ, παρόμοια με το ΚΤΕΛ.

Αντίστοιχα, οι τιμές των Inter City αμαξοστοιχιών θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα της γραμμής.
Ενδεικτικά, η τιμή στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με το Inter City από 36,30 ευρώ διαμορφώνεται στα 55,20 ευρώ και χρόνο ταξιδίου λιγότερο των 5 ωρών.
Φώτης Φωτεινός isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...