Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η αμερικανική διπλωματία είναι γυμνή: Νέα «βόμβα» από την ιστοσελίδα Wikileaks

Παγκόσμια διπλωματική κρίση πυροδοτούν τα 251.287 μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, που άρχισαν να δημοσιεύουν χθες το βράδυ πέντε διεθνή έντυπα με την ευγενική χορηγία του Wikileaks. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα έκανε λόγο για «την 11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας». 
OΦράνκο Φρατίνι ενδεχομένως υπερβάλλει. Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα έχει πια δημοσιευτεί το σύνολο των πληροφοριών- αν και τα πέντε διεθνή μέσα που εμπιστεύτηκε το Wikileaks, οι «Νew Υork Τimes», η «Guardian», η «Le Μonde», η «Εl Ρais» και το «der Spiegel», αναγνωρίζουν πως έχουν περάσει τα τηλεγραφήματα από ένα κάποιο φίλτρο- δεν πρόκειται για παράδειγμα να δημοσιεύσουν «ονόματα τα οποία θα έβαζαν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών». Από τις αντιδράσεις και μόνο των ενδιαφερομένων, πάντως, καταλαβαίνει κανείς τη δύσκολη θέση στην οποία φέρνει τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους η αποκάλυψη χιλιάδων τηλεγραφημάτων που αντηλλάγησαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα τελευταία έξι χρόνια, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις διπλωματικές αποστολές της. 

Τα τηλεγραφήματα φανερώνουν τους παγκόσμιους φόβους των ΗΠΑ- και ταυτόχρονα, το πώς χρησιμοποιούν τις πρεσβείες τους στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου δικτύου κατασκοπείας.
Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται πως τον Ιούλιο του 2009, δόθηκαν σε αμερικανούς διπλωμάτες εμπιστευτικές οδηγίες με την υπογραφή της Χίλαρι Κλίντον, να κατασκοπεύουν ηγετικά στελέχη και διπλωμάτες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του γ.γ. Μπαν Κι Μουν. Ουδόλως κολακευτικοί χαρακτηρισμοί επιφυλάσσονται σε παγκόσμιους ηγέτες, ευαίσθητες πληροφορίες για την τρομοκρατία, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων αλλά και διαπλεκόμενες σχέσεις έρχονται στο φως. Σε ένα τηλεγράφημα, για παράδειγμα, καταγγέλλεται πως η σχέση ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους επιτελείς της ρωσικής μαφίας είναι τόσο στενή, που η Ρωσία έχει γίνει ένα «εικονικό μαφιόζικο κράτος». 

Νωρίς χθες το απόγευμα, το Wikileaks δέχθηκε κυβερνοεπίθεση· όλες τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον είχε επιδοθεί μέσω των πρεσβευτών της σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προειδοποιήσει τις ξένες κυβερνήσεις για τις επερχόμενες αποκαλύψεις. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, το Σάββατο, ο επικεφαλής δικηγόρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε τον Τζούλιαν Ασάνζ, το «πρόσωπο» του Wikileaks, να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα διαρροή. tanea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...