Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Από το 2011 τα deals στις τράπεζες

Η εντύπωση ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις τράπεζες, αλλά όχι τη χώρα, προκύπτει από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις των τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίου. Από αυτές προκύπτει σιγουριά για το εγχείρημα, αφού η Moody's φαίνεται πως ανάβει το πράσινο φως για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, λέγοντας ότι η ευρωστία τους, είναι αυτή που απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Μετά την επιτυχημένη αύξηση της ΕΤΕ, παίρνει το δρόμο η Πειραιώς και εν συνεχεία η Marfin Popular, στοιχείο το οποίο βάζει σε «υποψία» την αγορά ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ των δύο στο άμεσο μέλλον κι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενίσχυσης της ρευστότητάς τους. Αυτό, ενώ η αγορά περιμένει την κυβέρνηση ν' ανοίξει τα χαρτιά της για την ΑΤΕ και τις υπόλοιπες κρατικές τράπεζες, κάτι το οποίο θα γίνει μετά τις εκλογές κι εφόσον οι πολιτικές συνθήκες επιτρέψουν μία κίνηση αυτού του είδους.

Η Marfin Popular Bank, ανακοίνωσε τη σύγκληση Διοικητικού Συμβούλιου της Τράπεζας για την 11η Νοεμβρίου, με σκοπό την εξέταση μεταξύ άλλων, θεμάτων κεφαλαιακής δομής της Τράπεζας. Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με σκοπό την άντληση 488.6 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλαιές με τιμή διάθεσης 1 ευρώ ανά μετοχή.
Η προτεινόμενη τιμή έκδοσης θα αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) της τάξεως του 30% στην τιμή κλεισίματος της Marfin Popular Bank της 1ης Νοεμβρίου 2010.
Ταυτόχρονα η Διοίκηση θα προτείνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο την έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου (Convertible Capital Securities) με αποκλεισμό του δικαιώματος των παλαιών μετόχων συνολικού ύψους μέχρι του ποσού 660 εκατ ευρώ, με ελάχιστη τιμή μετατροπής 1,80 ευρώ ανά μετοχή. Τα αξιόγραφα αυτά σύμφωνα με τις προθέσεις της Διοίκησης δύναται να διατεθούν σε επιλεγμένους επενδυτές κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τα τέλη του 2011.
Οι παραπάνω αποφάσεις κατόπιν της έγκρισής τους από το Διοικητικό Συμβούλιο θα υποβληθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Σκοπός των προτεινόμενων ενεργειών είναι η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου με στόχο την ενδυνάμωση της οργανικής ανάπτυξης και τη σταδιακή προσαρμογή στους επερχόμενους κανονισμούς αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ.
Λεπτομέρειες για τις εκδόσεις νέου κεφαλαίου και της διαδικασίας θα ανακοινωθούν μετά την έγκριση των προτάσεων της Διοίκησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Στο μεταξύ, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, τη μείωση κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας και την έκδοση ομολογιακού έως 250 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γ.Σ. θα λάβει απόφαση για τα παρακάτω θέματα:
1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέχρι ποσού 800.000.000 ευρώ με καταβολή μετρητών, παροχή δικαιώματος προτίμησης στους παλαιούς μετόχους και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του καταστατικού.
2. Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 250.000.000 ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
3. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών, με σκοπό τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/1920.

(pathfinder news via reporter.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...