Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση της επέκτασης του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα η εγκατάστασή του στην τηλεοπτική αγορά της Βοσνίας. Το γνωστό αραβικό δίκτυο του Κατάρ από τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσει να εκπέμπει από το Σεράγεβο και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα εμπλουτίσει το φτωχό τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Δεν είναι όμως λίγοι και αυτοί που εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στις προθέσεις του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Οι άνθρωποι δεν φοβούνται ακριβώς έναν νέο πόλεμο όσο τις πολιτικές ανακατατάξεις», σημείωσε ο επικεφαλής του δημοσιογραφικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Media Center Sarajevo Μπόρο Κόντιτς. O Κόντιτς παρομοίασε την αίσθηση από την άφιξη του αραβικού ομίλου στο Σεράγεβο με την ανακοίνωση, πριν από τον πόλεμο της Βοσνίας, του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού καναλιού Euronews ότι επιλέγει το Σεράγεβο ως περιφερειακή έδρα του καναλιού.

«Οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αν μία τόσο μεγάλη διεθνή εταιρεία εγκατασταθεί στην τοπική αγορά", δήλωσε ο Κόντιτς.

Ανταγωνισμός και πολιτική επιρροή

Η απόφαση του Aλ Τζαζίρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει ισχυρή αγορά μέσων ενημέρωσης, λέει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπόρκα Ρούντιτς, ο οποίος σημειώνει πως «τα χρήματα δεν είναι ο λόγος πίσω από την απόφαση του δικτύου να εγκατασταθεί εδώ».

Αν το Aλ Τζαζίρα προέβαινε σε μετάδοση στις γλώσσες της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα αποτελούσε έναν σοβαρό ανταγωνιστή για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστηρίζει ο Νταμίρ Σίμιτς, διευθυντής της δημόσιας βοσνιακής τηλεόρασης. «Το Aλ Τζαζίρα έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει σε ποιοτικό πρόγραμμα και υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό και να καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», σημείωσε ο Σίμιτς.

Κι αν ο Μπόρο Κόντιτς εκτιμά ότι η επέκταση του δικτύου στη Βαλκανική προσφέρει επιπλέον μία φωνή στο τηλεοπτικό τοπίο και δίνει τη δυνατότητα στο δίκτυο να αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, ο Ρούντιτς δεν συμφωνεί μαζί του. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων διαβλέπει ότι η επέκταση του Aλ Τζαζίρα στη Βαλκανική δεν είναι εντελώς ανεπηρέαστη από την επιθυμία για πολιτική επιρροή, αν και δεν ανησυχεί ότι αυτό συνεπάγεται και ενίσχυση των ακραίων ισλαμικών στοιχείων.

Το δίκτυο Aλ Τζαζίρα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επενδύσει περίπου 11 εκατ. ευρώ (14 εκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο βήμα στα Βαλκάνια και ήδη αναζητά συνεργάτες σε Βοσνία, Σερβία και Κροατία.