Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Επικίνδυνο το «σερφάρισμα» στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι η χώρα με την πιο επικίνδυνη πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον πίνακα των πιο ευάλωτων σε ηλεκτρονικές επιθέσεις κρατών.
Στον αντίποδα, η Σιέρα Λεόνε είναι η χώρα που παρέχει την πιο ασφαλή πλοήγηση στον κόσμο, ενώ στην δεκάδα των κρατών με την υψηλότερη ασφάλεια, βρίσκονται άλλα έξι αφρικανικά κράτη.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η AVG, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού ασφαλείας στο Ίντερνετ, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Οι ερευνητές κατήρτισαν έναν κατάλογο με ιούς και κακόβουλες επιθέσεις ανά χώρα (από υπολογιστές που είχαν εγκατεστημένο το λογισμικό antivirus της AVG), συλλέγοντας δεδομένα από περισσότερους από 127 εκατομμύρια υπολογιστές σε 144 κράτη, προκειμένου να καθορίσουν τη συχνότητα και τα ποσοστά εμφάνισης επιθέσεων.
Οι πιο ασφαλείς χώρες
Το μέσο ποσοστό επικινδυνότητας στη Σιέρα Λεόνε ήταν μόλις μία επίθεση για κάθε 692 χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού, γεγονός που καθιστά τη χώρα αυτή «την πιο ασφαλή στον κόσμο».
Μετά τη Σιέρα Λεόνε, ο Νίγηρας εμφανίζει τα καλύτερα ποσοστά ασφαλείας ,με μόνο έναν στους 442 χρήστες να θεωρείται πιθανός στόχος διαδικτυακής επίθεσης. Την πεντάδα με τις πιο ασφαλείς χώρες συμπληρώνουν η Ιαπωνία, το Τόγκο και η Ναμίμπια.
Η εταιρεία δεν έχει δώσει -επί του παρόντος- αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν γιατί η Σιέρα Λεόνε είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο για πλοήγηση στο Ίντερνετ. Ωστόσο, εικάζεται ότι αυτό συμβαίνει διότι το επίπεδο «ψηφιακής εξοικείωσης» σε αυτή τη χώρα είναι χαμηλό και, συνεπώς, η online «δραστηριότητά» των πολιτών είναι μειωμένη και η πιθανότητα πλοήγησης σε ιστοσελίδες «υψηλού ρίσκου» είναι περιορισμένη.
Η χαμηλή διείσδυση της ευρυζωνικότητας και της χρήσης του Διαδικτύου στις χώρες της Αφρικής αναφέρονται από αναλυτές ως οι πρωταρχικοί παράγοντες για το «ρεκόρ ασφαλείας» που κατέκτησαν τα κράτη αυτά.
Ο διευθυντής του Τμήματος Έρευνας της AVG, Ρότζερ Τόμσον, έγραψε στο ιστολόγιό του ότι η εν λόγω έρευνα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για όσους ταξιδεύουν σε άλλες χώρες και σχεδιάζουν να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο.
Οι πιο ευάλωτες χώρες
Η περιοχή του Καυκάσου είναι η πιο ευάλωτη στις online επιθέσεις. Πρώτη στη λίστα των κρατών με την υψηλότερη επικινδυνότητα κατατάσσεται η Τουρκία. Το γειτονικό κράτος θεωρείται ως «πιο πιθανή χώρα» εξαπόλυσης ηλεκτρονικών επιθέσεων στους χρήστες.
Ακολουθούν η Ρωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Μπαγκλαντές, που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ιών και κακόβουλων επιθέσεων (malware attacks).
Οι ΗΠΑ έρχονται ένατες στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων κρατών, με έναν στους 48 χρήστες να βρίσκεται σε δυνητικό κίνδυνο, ενώ η Βρετανία καταλαμβάνει την 30η θέση, με ρυθμό επικινδυνότητας 1 στους 63 χρήστες.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...