Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Επικείμενη σύγκρουση ΟΤΕ και FORTHNET

ForthnetImage via Wikipedia
Εισήγηση «φωτιά»: «Δώστε μας Novacinema
Δύο εισηγήσεις-«φωτιά» έχει στα χέρια του ο ΟΤΕ για να συγκρουστεί με τη
Forthnet στο μέτωπο της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Η πρώτη είναι η «ήπια», αυτή του «σπασίματος» της συμφωνίας με τα ελληνικά κανάλια μέσω της προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Η ισχύς της συμφωνίας της Forthnet με τα ελεύθερα κανάλια είναι έως τις 31-12-2012. Η δεύτερη είναι στην κυριολεξία «βόμβα», αφού προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα του ΟΤΕ μπορεί να διεκδικήσει premium περιεχόμενο, δηλαδή τα κανάλια NovaSports και Novacinema, και μάλιστα σε χαμηλή τιμή! Μια τέτοια απόπειρα είναι προφανές πως θα προκαλέσει σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Η «επιθετική» αυτή εισήγηση υποστηρίζει ότι με βάση την αρχή για τον ελεύθερο ανταγωνισμό είναι υποχρεωμένη η
Forthnet να παρέχει και στον ΟΤΕ τα δύο συγκεκριμένα κανάλια, σε τιμή που προσδιορίζεται από εκείνη στην οποία τα διαθέτει η Multichoice στους αναλογικούς συνδρομητές της, για λογαριασμό του Conn-x TV. Δηλαδή, σύμφωνα πάντοτε με την εισήγηση, θα κληθεί η Forthnet να πουλήσει όλα τα ακριβά της κανάλια, που εσωκλείουν και τις αποκλειστικές της συμφωνίες σε ποδόσφαιρο και ταινίες, και στον ανταγωνιστή της.

Τα στελέχη του ΟΤΕ υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που είναι διαφορετικός ο πάροχος του περιεχομένου από τον πάροχο του δικτύου, τα κανάλια πρέπει να δίνονται και σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες και φέρνουν ως παράδειγμα τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Στην Κύπρο τα κανάλια
LTV και ΑLFΑ που ήταν στη Nova Cyprus μεταδίδονται, έναντι ανταλλάγματος, και από το δίκτυο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της κρατικής Cytavision, κάτι που έχει γίνει με πρωτοβουλία της Lumiere.

Η Nova αφήνει να εννοηθεί πως είναι σε θέση να διαθέσει το σύνολο του μπουκέτου της, όπως κάνει ήδη με την On Telecoms. Το ζήτημα είναι αν η Nova έχει δεσπόζουσα θέση και αν κάνει κατάχρηση της θέσης αυτής, κάτι που θα κρίνει, αν ζητηθεί, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όμως στην περίπτωση των συμφωνιών που έχει η Forthnet σε ποδόσφαιρο και σε ταινίες υπάρχει και διάθεση περιεχομένου στην ελεύθερη τηλεόραση, οπότε υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και από την άλλη πλευρά. Ακόμη, νομικοί παρατηρούν ότι σε βάθος χρόνου οι δύο πλατφόρμες, Nova και Conn-x TV, θα έρθουν σε συμφωνίες ανταλλαγής πακέτων. Και βέβαια, δεν υπάρχει ούτε σκέψη για συνεργασία των δύο εταιρειών στο ζήτημα του αποκωδικοποιητή. Η Forthnet χρησιμοποιεί στη Nova το σύστημα Irdeto ενώ ο ΟΤΕ, που έχει παραγγείλει δέκτες, θα έχει το VideoGuard της NDS.Την ίδια ώρα, στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προσέφυγε ένας εκδότης του περιοδικού «Digital Satellite TV», ο Αργύρης Νομικός, εναντίον της Nova. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο εκδότης, «η κάρτα κλειδώνει (παντρεύεται) με τον συγκεκριμένο δέκτη και δεν συνεργάζεται με κανέναν άλλο δέκτη, ούτε καν και με άλλον ίδιο δέκτη της εταιρείας (ίδιο μοντέλο Panasat, με διαφορετικό αριθμό σειράς)». Η πρώτη προσφυγή έγινε από τον Α. Νομικό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία όμως δήλωσε αναρμόδια επί του ζητήματος, και ακολούθησε η παρέμβαση της ΕΕΤΤ με βάση την καταγγελία του εκδότη και ενός ακόμη φυσικού προσώπου, συνδρομητή της Nova. Η Multichoice Hellas σε πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στις 8 Μαρτίου 2010 αναφέρεται εκτενώς στα πλήγματα που έχει δεχθεί από την πειρατεία και στις τεράστιες απώλειες που είχε η ίδια η εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.

Για να αντιμετωπίσει την πειρατεία, αναφέρει η εταιρεία, επέλεξε την τεχνολογία
Secure Silicon, με στόχο τη «μέγιστη δυνατή ασφάλεια (απο)κωδικοποίησης των παρεχομένων προγραμμάτων». Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών παρόχων συνδρομητικών υπηρεσιών (Canal+, SKY Digital), αναφέρει η Multichoice, υπογραμμίζοντας ότι «η Multichoice Hellas δεν ''παντρεύει'' ή συνδέει την κάρτα πρόσβασης με τον αποκωδικοποιητή». «Αντίθετα», υποστηρίζει η Multichoice, «η κάρτα πρόσβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με οποιονδήποτε αποκωδικοποιητή τρίτου κατασκευαστή που φέρει την τεχνολογία Secure Silicon, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο αποκωδικοποιητής αυτός είναι νόμιμα συμβατός με το πρότυπο λειτουργίας, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις ασφάλειας, καθώς και να είναι νόμιμα εφοδιασμένος με το κατάλληλο σύστημα αποκρυπτογράφησης Irdeto που χρησιμοποιεί η Multichoice». (Παρόν)

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η τέχνη του σύγχρονου marketing

Το digital αλλάζει το direct   Όπως όλα δείχνουν, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η ανάγκη για ένα πολυδιάστατο «κέντρο επιχειρήσεων» ...